Fáblovka 520, 533 52 Pardubice
+420 735 193 999
info@zzone.cz

WPA3: Wi-Fi bude znovu bezpečné

WPA3: Wi-Fi bude znovu bezpečné

Příchod protokolu WPA3 můžeme pokládat za běžnou evoluci bezpečnostního síťového protokolu poplatnou vývoji a rostoucím potřebám moderní doby. Nyní přichází nový protokol, který svými vlastnostmi lépe odpovídá na tyto potřeby. Ustoupí také riziko s používáním veřejných Wi-Fi sítí.  

Všechny WPA3 sítě sebou nesou nejnovější bezpečnostní metody, robustnější autentifikaci, silnější šifrování, lepší uživatelskou přívětivost a budou vyžadovat Protected Management Frames (PMF). Dále bude zahrnuta ochranu proti útokům využívajícím k prolomení sítí tzv. hrubou sílu, kdy by autentizace na základě několika proběhnutých pokusů o přihlášení měla být zablokována. 


WPA3 bude mít dvě varianty, a to WPA3-Personel a WPA3-Enterprise. První varianta Personelje pro individuální použití, například pro domácnosti nebo menší firmy. Pro komunikaci mezi zařízeními je využit protokol Simultaneous Authentication of Equals (SAE), která má zajistit větší ochranu proti odposlechu a prolomení hesla nežádoucími stranami.  Podstatnými vlastnostmi WPA3-Personal je tedy možnost uživatele zvolit si snadno zapamatovatelné heslo, velmi lehce se obsluhuje a ochraňuje přenos dat i v případě, že je heslo po přenesení dat komprimováno. 

WPA3-Enterprise poskytuje 192bitové šifrování a další pokročilé funkce pro zabezpečení síťových přenosů. Tato druhá varianta je pro velké organizace, vládní, finanční, zdravotnické subjekty apod. Mezi základní vlastnosti Enterprise patří autentifikace chráněná 256bitovým Balois/Counter Mode Protocol (GCMP-256), odvozování klíčů 384bitovým HMAC systémem se Secure Hash Algorithm (HMAC-SHA384), zřízení a autentizace klíčů a robustní management rámcové ochrany. 


Jako první přijde na trh mesh router Synology MR2200ac. 

Systém Wi-Fi Easy Connect je určený pro jednodušší připojování zařízení, které nemají displej a klávesnice, nebo jsou zcela bez jakéhokoli uživatelského prostředí, pomocí jiného zařízení. Jedná se například o prvky chytré domácnosti, čidla a jiná drobná elektronika. Tento systém funguje pomocí naskenování QR kódu. Pro bezpečnou autentizaci se používá silná kryptografie s veřejnými klíči a technologie bude kompatibilní s WPA3 i WPA2

K Wi-Fi se dnes lidé připojují všude, i přes to, že je jsou sítě nezabezpečené a nesou rizika. Těmito riziky se zabývá organizace Wi-Fi Alliance, která stojí za iniciativou Wi-Fi Enhanced Open, které  poskytují šifrování dat i neověřeným uživatelům.